Genel Başkan Ayhan Çivi, Toplu Sözleşme Görüşmelerinde Kırmızı Çizgilerimizi Açıkladı


1 Ağustos 2015 tarihinde yapılması gereken Toplu Sözleşme Görüşmeleri öncesinde Haksen Genel Başkanı Ayhan Çivi, Millet Meclisi önündeki kitlesel basın açıklamasında önemli konuları gündeme getirdi.

Haksen Genel Başkanı Ayhan Çivi, 1 Ağustos'ta başlayacak olan toplu sözleşme görüşmelerinin yeni hükümet kuruluncaya kadar ertelenmesini istedi.

7 Haziran seçimlerinde mevcut Hükümetin tek başına sözleşme imzalama yetkisinin ortadan kalktığını belirten Çivi, memurun ve memur emeklisinin 2016-2017 yıllarındaki mali ve sosyal haklarını belirleyecek olan 2015 yılı toplu sözleşme görüşmelerinin yeni hükümetle yapılması gerektiğini söyledi.

" BASIN AÇIKLAMASINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Haksen Genel Başkanı Ayhan Çivi açıklamasında şunları söyledi;

2013 YILINDAKİ TOPLU SÖZLEŞMEYE ŞAİBE BULAŞMIŞTIR

2001 yılından itibaren yasal zeminde sendikal örgütlenme haklarını kullanan kamu görevlileri sendikaları hükümetle ilk defa 2013 yılında toplu sözleşme masasına oturdular. Ancak, oturmalarıyla kalkmaları bir oldu. Zira, 1 Ağustos’ta başlayan toplu sözleşme görüşmeleri en fazla üyeye sahip memur sendikaları konfederasyonunun hükümetle yaptığı anlaşma sonucu 7 Ağustos’ta sona ermiştir.

Ramazan Bayramının arifesinde varılan anlaşma memurların tarihindeki en büyük kazanım ve bayram müjdesi şeklinde sunulmuştur.

Varılan anlaşmaya uyarınca 2014 yılı için seyyanen memur maaşlarına aylık 123 TL, memur emeklilerine ise 146 TL artış verilmiştir. 2014 yılı için enflasyon farkı uygulaması kaldırılmıştır. 2015 yılında ise ilk ve ikinci altı aylık dönemlerde yüze 3+3 artış verilmiştir.

Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu olarak o günlerde yaptığımız değerlendirmede , varılan anlaşma sonucu, memur ve emeklileri için 2014 ve 2015 yıllarının kayıp yıllar olacağını tespit etmiştik.
Aradan geçen zaman maalesef bizi haklı çıkarmıştır. 2014 yılında seyyanen yapılan artış ortalama memur maaşında yüzde 6,76 oranında olurken, enflasyon yüzde 8,17 gerçekleşmiştir. Bu nedenle, memurlar enflasyonuna ezdirilmiştir.

2015 yılının ilk altı ayında yüzde 3 artış yapılırken , ilk beş aylık enflasyon yüzde 5,30 oranında çıkmıştır. Bu sebeple memurlar ve emekliler yüzde 2,30 alacaklı duruma geçmişlerdir.

2013 yılındaki toplu sözleşmeler şikeli ve şaibeli olmuştur.

TOPLU SÖZLEŞME GÖRÜŞMELERİNİN YENİ HÜKÜMETLE YAPILMASINI İSTİYORUZ

Bir ay sonra memur ve emeklilerinin 2016 ve 2017 yıllarındaki mali ve sosyal haklarına ilişkin toplu sözleşme görüşmeleri başlayacaktır. Toplu sözleşmede memur ve emeklileri temsil edecek heyet yine aynı sendikalardan oluşmaktadır. Ancak, 7 Haziran’da yapılan genel seçimlerin sonucu işvereni temsilen masada kimlerin olacağı henüz bilinmemektedir. Zira, milletimiz hiçbir siyasi partiye tek başına hükümet olma yetkisini vermemiştir.

Milletimizin ortaya koyduğu iradeye uygun olarak toplu sözleşme masasında da yeni kurulacak hükümetin temsil edilmesini istiyoruz. Memurların ve emeklilerin artık kaybetmeye tahammülü kalmamıştır.

Yeni hükümetin kuruluşunun gecikmesi halinde 1 Ağustos’ta yapılacak toplu sözleşme görüşmelerinin ertelenmesi için 4688 sayılı Yasa’ya eklenecek geçici bir madde ile yasal düzenlemenin yapılması yapılmasını talep ediyoruz.

2016 ve 2017 yıllarının da kaybedilmemesi için toplu sözleşme görüşmelerinin milletimizin iradesini temsil edecek yeni hükümetle yapılması gerekmektedir.

TOPLU SÖZLEŞMEDEKİ KIRMIZI ÇİZGİLERİMİZ

Yeni hükümetle yapılacak olan toplu sözleşme görüşmelerinde memur ve emeklilerinin yıllardan beri göz ardı edilen taleplerinin karşılanma zamanı gelmiştir.

Bu şekilde siyasi partilerimizin seçim beyannamelerindeki taahhütlerinin de hayata geçirilmesi gerekmektedir.

Bunun için toplu sözleşme görüşmelerinde sendikamızın kırmızı çizgileri şunlardır;

1-Memurlara çalışırken yapılan ek ödemelerin taban aylığına dahil edilerek, emekli aylıklarına da yansıtılması,

2-Memur ve emeklilerine dini bayramlarda birer maaş tutarında ikramiye ödenmesi,

3-2014 yılından kalan enflasyon farkının ödenmesi,

4-Maaş artışlarının enflasyon + büyüme oranı baz alınarak yılbaşında tek seferde yapılması,

5-Kamudaki fazla çalışma ücreti ödenmesine ilişkin 2012 yılı öncesi uygulamaya geri dönülmesi,

6-Yemek yardımlarına ilişkin 50 kişi şartının kaldırılarak, yemek servisi alamayan memurlara nakdi ödeme yapılması,

7-Görevde yükselme sınavlarındaki mülakat şartının kaldırılması,

8-Kamudaki sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi,

9-4/C’li personelin isteğine göre işçi veya memur kadrolarına atanmaları,

10-Üniversitelerde görev yapan sözleşmeli okutmanların akademik kadrolara atanmaları,

11-Yardımcı Hizmetler Sınıfının kaldırılarak ilgili personelin Genel İdari Hizmetler sınıfına aktarılması,

12-Teknik hizmetler sınıfında yer alan matematikçi, istatistikçi, ekonomist vb. unvanlı personele 3.600 ek gösterge verilmesi,

13-Merkez-taşra uzmanı ayrımının kaldırılarak kamudaki tüm uzmanlara, şube müdürlerine ve müdür yardımcılarına 3.600 ek gösterge verilmesi,

14- Meteoroloji çalışanlarının Anayasal hakkı olan Havacılık Tazminatının ödenmesi,

15-Kazanılmış haklarda gerileme yaratacak düzenleme yasağının konması,

16-TÜİK'de ekmeğiyle oynanan personellerin derhal göreve başlatılması.

Eklenme : 02 Temmuz 2015

Bu habere ekli dosya bulunmamaktadır

Facebook'ta Paylaş
Adres : GMK Bulvarı 40/2 Kat 2 Maltepe / ANKARA - Telefon : (0312) 229 03 25 - Faks : (0312) 229 03 26